Liberalerna är det riksdagsparti som kämpat hårdast för ett starkt, hållbart försvar och högre försvarsanslag. Liberalerna var exempelvis de första att vara emot att skrota alla stridsflygplan JAS Gripen C/D när nya Gripen E introducerades. Tack vare Liberalernas och Centerpartiets uppgörelse om försvaret med regeringen så tryggas nu det svenska försvaret för en bra bit in på 2020-talet.

Med uppgörelsen kommer bland annat armén mer än att fördubblas i storlek, nytt luftvärn tillföras, artilleriet utökas, ytstridsflottiljerna får en riktig luftvärnsförmåga och samtliga Gripen C/D behålls. Det är en bra bit på vägen, men vi har en bit kvar. Försvarsanslaget måste höjas upp till 2 procent av BNP. Det nuvarande marina försvaret med sju ytstridsfartyg kommer inte vara tillräckligt för att skydda både import på västkusten och överskeppningsoperationer till Gotland. Två Norrlandsjägarbataljoner är i underkant jämfört med behovet. Ytterligare resurser måste tillskjutas.

Likväl är uppgörelsen en stor seger för Liberalerna och för skattebetalarna. För Liberalerna eftersom kampen i motvind det senaste decenniet äntligen gett utdelning, och för skattebetalarna som äntligen får valuta för pengarna.