De senaste veckorna har tusentals människor protesterat runtom i Belarus. Protesterna bygger på kritik mot landets svaga ekonomi, och mot att regeringen infört en så kallad parasitskatt som beskattar personer som inte är registrerade på arbetsmarknaden.

Presidenten Aleksandr Lukasjenka har styrt landet med järnhand sedan 1994 och regeringen i Belarus är en totalitär regim som inte respekterar mänskliga rättigheter och som aktivt förtrycker oppositionen i landet.

Detta har blivit plågsamt synligt de senaste dagarna då regimen med brutala medel försökt skingra demonstrationer, gripit ett flertal oppositionsledare och demonstranter, spärrat av städer och nu försöker man sabotera möten innan de ens påbörjas. Protesterna fortsätter dock och modiga människor fortsätter gå ut på gatorna för att visa sitt missnöje och stå upp för sina rättigheter.

En ytterligare dimension som behöver lyftas är den oro många känner för att den ryska regimen ska utnyttja situationen i Belarus för att stärka sin kontroll över landet. Vissa menar att omvärlden inte bör kritisera Lukasjenka för att på så sätt inte ge Ryssland skäl att intervenera. Det vore helt fel väg att gå. Det belarusiska folkets rätt till frihet bör stå i fokus. Det kräver att vi både står upp mot Lukasjenkas inskränkningar och för Belarus rätt till självständighet från Ryssland.

Liberala ungdomsförbundet vill med det här uttalandet tydliggöra vårt stöd för demokratiaktivister i landet. Vi kräver att Belarus villkorslöst ska släppa alla politiska fångar, och att man ska upphöra med att hindra demonstrationer. Vi vill också rikta krav mot den svenska regeringen och EU som nu måste vara glasklara i sin kritik mot regimen och i sitt försvar för mänskliga rättigheter i Belarus.

Mötesuttalandet antogs av förbundsstyrelsen den 13:e mars 2017.

Presskontakt:
Thea Andersson
thea.andersson@luf.se
0702995694