Bara ett par timmar innan förbundsstyrelsens möte öppnades under lördagsmorgonen kunde vi läsa om hur terrorister från Hamas tagit sig in i Israel och brutalt attackerat helt oskyldiga människor. Hamas terror är avskyvärd och vi tänker på alla dem som nu mist sitt liv i attackerna. 

Sverige, EU och hela den demokratiska världen måste nu visa sitt stöd till israelerna i deras motstånd mot terrorn. Lördagens attacker, som skedde samma dag som den judiska högtiden Simchat Torah och var riktade mot civila mål, kan ses som en början på en större eskalering av det våld som tyvärr har präglat regionen under en längre tid. Attacken är en krigsförklaring från Hamas mot Israel. Rätten att försvara Israels civilbefolkning från denna attack är en självklarhet.

Att mörda, kidnappa och våldta civila är aldrig självförsvar. Så länge Hamas styr i Gaza kommer oskyldiga civila lida och en hållbar fred vara omöjlig att skapa. Liberala ungdomsförbundet vill se en stark uppslutning bakom Israel när dess själva existens hotas, samt till att befria Gazaremsans 2,6 miljoner invånare från Hamas terrorvälde. Detta är grunden för att kunna uppnå en tvåstatslösning som garanterar befolkningen i Israel och i Palestina de individuella friheter vi liberaler kämpar för.

Attacken i Israel är inte en isolerad händelse. Runt om i världen har våldet blivit ett maktmedel för illiberala krafter. Rysslands invasion av Ukraina, Azerbadjan annektering av Nagorno-Karabakh och militära kuper i Västafrika, är bara några exempel när vapenmakt och våld används för att uppnå politiska syften. Det är en trend som måste få ett slut. Vi vill se att den fria världen står upp för demokrati, öppenhet och den regelbaserade världsordningen som så länge skapat fred och välstånd.

Mötesuttalandet antogs av förbundsstyrelsen tillsammans med distriktsordföranderådet den 8:e oktober 2023