När Alliansen gick till val tillsammans 2014 var de oerhört tydliga med att de inte ville samverka med SD på något sätt och inte ge dem något inflytande över svensk politik. Moderaterna lovade med en månad kvar till valet att det i alla lägen var uteslutet att regera med aktivt stöd av Sverigedemokraterna.

”Vi lovar inte allt till alla men vi håller vad vi lovar” var ett mantra som upprepades i valrörelsen. Vi tycker det är synd att Moderaterna har lämnat den linjen.

Idag tar vi ställning för Liberalismen och en allians som fortsätter vårt gemensamma projekt för ett friare Sverige 2018. Det är avgörande att inte Sverige går samma väg till mötes som den rad av europeiska länder som trillar ned i det högerextremistiska träsket.

Vill du bidra i kampen och är mellan 13 och 35? Bli medlem i Liberala ungdomsförbundet. Sök upp din klubb, affischera längs gatorna, ta striden. Det börjar med dig och du är viktigare än någonsin: www.luf.se/bli-medlem.

 . 

Bild 1: Annonsen som den ser ut i Expressen den 27:e januari 2017
Bild 2: LUF:s ordförande Joar Forssell samt vice ordförande Anna Horn med tidningen.

Nedan följer en FAQ med anledning av dagens annons i Expressen:

Vill ni inte få igenom er politik?
Jo, men inte till vilket pris som helst. Alliansen var projekt som byggde på liberala värderingar och Sverigedemokraterna var och är en antites till detta. För oss är det uteslutet att göra Sverigedemokraterna till regeringsunderlag. I valet mellan värderingar och makt menar vi att Alliansen måste välja det förstnämnda.

Hur vill ni ha det då?
Vi vill att Alliansen vinner valet och att alliansen ska regera som största minoritet nästa mandatperiod.  

”I Moderaternas Sverige bestämmer Jimmie Åkesson” – vad menar ni med det?
Sverigedemokraterna kräver inflytande för att stödja en Alliansbudget. Moderaterna vill trots detta fälla regeringen med en Alliansbudget.

Ponera att detta sker – i bästa fall uppstår ett politiskt kaos där varje budgetomröstning blir ett lotteri och utgången helt avgörs av vilken budget Jimmie och hans parti röstar på. I sämsta fall innebär det budgetförhandlingar med och politiskt inflytande från Sverigedemokraterna. Oavsett utfall kommer Jimmie Åkesson ges makt över vilken politik som förs i Sverige.

”Men det är ju bara en budget”
Är det någon som tror på att Moderaterna bara denna enda gång vill rösta igenom sin budget, och sen återgå till att sitta still i båten? Vi tror inte det. De brukar tala om vikten av att vara förberedd och om att ha en plan. Därför är det djupt oseriöst att inte ha en idé om hur man vill behålla makten även efter 2018.

I politiken är det nämligen viktigt att ha alternativ även den tid som ligger efter dit näsan räcker – här har Moderaterna gjort ett val. Vi gör inte samma val.

Varför tycker ni så illa om Sverigedemokraterna?
Därför att det är ett parti med nazistiska rötter och rasistiska företrädare.

2010 sprang personer ur deras partiledning runt på stan med järnrör och kallade folk hora, ”blattelover” och ”babbe”.

2012 fick riksdagsledamoten Lars Isovaara lämna sitt uppdrag efter en rasistattack där han bland annat spottat och gjort grisljud mot en riksdagsvakt. Hans ersättare, Marcus Wiechel, hade två år tidigare kallat ett gäng afrikaner i en video för ”satans jävla aphelveten” vilket dock inte ledde till att han behövde lämna partiet.

2013 ställde en kommunfullmäktigeledamot för partiet i Ystad frågan ”Hade Adolf verkligen så fel?” i en anonym kommentar på sajten Avpixlat. Samma år avslöjades att en suppleant partistyrelsen anonymt kommenterat ”hoppas de svälter sig till döds” om ensamkommande flyktingbarn.

2014 likar vice ordföranden i SD Ale kommentaren ”hoppas […] den här högljudda kvinnan blir gängvåldtagen av en hög av sina älskade niggers” på facebook. Senare under året läcker det ut bilder på partiets toppkandidat i Halmstad där hon på en fest bär en armbindel med ett hakkors.

2015 skriver en styrelseledamot i en av partiets lokalföreningar ”Ett B52-plan så är problemet löst” angående tiggare i staden. Samma år ville en annan kommunpolitiker döma Stefan Löfven för landsförräderi och ”medhjälp till alla mord som skett”. Samma person uppmärksammades igen när hon på ett paket chokladbollsmet tejpat över ”choklad” och istället skrivit n-ordet. I slutet av 2015, när det gick en våg av bränder på flyktingboenden över landet, lade SD i Lund på sin hemsida ut kartor och listor med adresser till alla boenden i kommunen.

2016 skrev en styrelseledamot i en lokalförening att han var trött på ”svartskallar” och att ”lorten ska bort”. Det var också året då en riksdagsledamot motionerade om att ”etniska grupper” inte skulle få äga för mycket media. Året fortsatte med att det läckte ut ett filmklipp på Oscar Sjöstedt, killen som AKB antagligen kommer behöva budgetförhandla med, där han glatt berättar om ett gäng tyskar han jobbade med som gick runt och sparkade på djurkadaver och sa ”die juden!”. Året kröntes med att partiets starke man i Göteborg hängde ut en högstadieelev på sociala medier efter dennes medverkan i Nyhetsmorgon, eftersom att politikern ansåg att eleven såg för vuxen ut.

Listan kan göras mycket längre men kontentan är: Sverigedemokraterna är inte ett parti som alla andra och dom ska inte släppas in i värmen i svensk politik.

DU HITTAR OSS HÄR:
Twitter: http://www.twitter.com/LUFswe
Instagram: http://www.instagram.com/LUFswe
Hemsida: https://www.luf.se
Snapchat: LUFswe

Presskontakt:
Thea Andersson
thea.andersson@luf.se
0702995694