Vem blir Liberalernas nästa partiledare – Nyamko Sabuni, Erik Ullenhag eller Johan Pehrson? Tuffa frågor, mingel, allvar och skratt när LUF tisdags arrangerade en hearing i Stockholm som en del i Liberalernas och partiets valberednings process att fråga ut och pröva partiledarkandidaterna.

Varje kandidat frågades ut av LUF:s förbundsordförande Joar Forssell, men även publiken som huvudsakligen bestod av medlemmar i LUF fick möjlighet att mingla med kandidaterna och ställe frågor direkt till dem. Utfrågningen avslutades med en analys Jenny Madestam, statsvetare.

”Egentligen så är de ju alla liberaler, men sen så har de lite olika framtoning. Det blir tydligt att det finns en tydlig skiljelinje mellan en socialliberal poängtering, eller å andra sidan så kallad kravliberalism” sade Jenny Madestam i sin analys.

Under tiden utfrågningen pågick släpptes SCB:s senaste partisympatiundersökning, i vilken Liberalerna fick 3,7 procent. På den siffran kommenterade Madestam:

”Inför nästa riksdagsval måste det hända något nytt. Kanske är det så att man måste hitta tillbaka till att vara just det här liberala partiet. Svenska väljare visste vad folkpartiet var för parti, men jag tror inte väljarna vet vad Liberalerna är för parti. Man kanske vet att Liberalerna är ett alliansparti men inte så mycket mer, sådär behöver det vågas klippas lite band och stå upp för något eget och det är väl där någon av de här kandidaterna kommer behöva ta täten och visa vad det är för något.”

Kvällen innan höll partiet valberedning en utfrågning i Stockholm och kandidaterna kommer fram till den 10 juni gästa utfrågningar på flera orter i Sverige.