Uttalande från Liberala ungdomsförbundet Väst med anledning av Liberalerna Munkedals agerande vid omröstning om ordförande till kommunfullmäktige tidigare i veckan.
______________________________________________

Under torsdagens kommunfullmäktigemöte i Munkedals kommun, medverkade Liberalernas ledamöter till att en sverigedemokrat blev vald till ordförande för kommunfullmäktige. Detta är ett agerande som inte på något sätt kan tolereras från Liberala ungdomsförbundets sida och därför kräver vi att Liberalernas partistyrelse omedelbart öppnar ett uteslutningsärende mot de berörda ledamöterna. Att rösta på en Sverigedemokrat bryter mot Liberalernas syfte.

Att ge ett direkt stöd till Sverigedemokraterna går på inget sätt att berättiga utifrån Liberalernas partiprogram eller våra gemensamma värderingar. Det extrema minoritetsstyre som nu Liberalerna Munkedal tillsammans med Moderaterna har fått igenom, kunde enbart ske genom en uppgörelse direkt med Sverigedemokraterna. Detta agerandet visar på ett enormt bristande omdöme.

För oss i Liberala ungdomsförbundet finns det en klar skillnad på att få stöd för den politiken man för och att förhandla fram stöd. Förhandling innebär både ett samarbete och ett givande och tagande. Det är en gräns som inte får överträdas. Vi har stor förståelse för att flera av landets kommuner befinner sig i oklara parlamentariska lägen, men det kan på inget sätt ursäkta att ledamöter för Liberalerna aktivt förhandlar med Sverigedemokraterna.

– Vi är djupt besvikna på dessa ledamöternas agerande, vi uppmanar dem att lämna sina platser i kommunfullmäktige omgående. Vi kommer meddela Liberalernas partistyrelse om vår begäran om uteslutning av dessa medlemmar, vi kan på inget sätt se att partistyrelsen skulle motsätta sig detta. Säger Marcus Nilsen, distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Väst.