Förra veckan manifesterade både LUF Väst och LUF Stockholm på intiativ av Simona Mohamsson i solidaritet med demonstranterna i Hongkong som i flera veckor har protesterat mot Kinas nedmontering av demokratin.

Sverige, med utrikesminister Margot Wallström (S) i spetsen, måste tydligt markera att Kina måste följa sina internationella åtaganden om att respektera Hongkongs juridiska, ekonomiska och politiska autonomi.

Kina är varken ett fritt eller demokratiskt land. De försöker fortfarande mörka massakern på Himmelska fridens torg för 30 år sedan där ett stort antal demonstranter dödades. Nu ser vi en liknande brutalitet från Kina mot de Hongkongbor som kräver frihet och demokrati. Då Kina är en av världens mäktigaste ekonomier utgör de ett hot mot en fri och öppen värld. Att inte kraftigt markera mot Kina när de försöker nedmontera demokratin i Hongkong är att acceptera Kinas brott mot internationella regler och förordningar.

LUF anser att kampen för frihet och demokrati i världen borde vara central i svensk utrikespolitisk och det är skamligt att regeringen inte markerar mot Kina. Till de unga demokratiaktivister som brutalt misshandlas av polisen och till de Hongkongbor som vägrar leva under Kinas förtryck: Vi är i kampen med er.