Världen har de senaste decennierna upplevt en större välståndsökning än under de föregående 10 000 åren. Tyvärr har denna ökning på många sätt skett på bekostnad av klimatet. Det är vi människor som försatt världen i en klimatkris – det är vårt ansvar att lösa den.

President Emmanuel Macron försökte ta ett försiktigt steg mot att minska Frankrikes klimatpåverkan när han för ett tag sedan aviserade en skattehöjning på fordonsbränsle med några ören. En grön skatteväxling måste ske om vi inte vill att stora delar av jorden ska bli obeboelig. Lyckas vi inte nå klimatmålen så beräknas 2050 fler än 200 miljoner människor leva på flykt undan klimatförändringar. Människor tvingas på flykt när deras hemländer och hemorter hamnar under den stigande vattennivån, exempelvis Maldiverna och stora delar av Bangladesh. I andra delar av världen kommer människor tvingas fly på grund av torka.

Som svar på Macrons föreslagna skattehöjning har demonstranter, nästan uteslutande män,  tagit till gatan i gula västar – de bränner bilar, plundrar butiker och misshandlar. Demonstrationerna har bland annat stöttats av Marine Le Pen, ledare för Sverigedemokraternas franska systerparti Rassemblement National. Utöver att stoppa nödvändiga klimatåtgärder lägger de nationalistiska partierna krokben på sig själva. De vill stänga gränsen för de dryga 60 miljoner människor i världen som befinner sig på flykt redan. Samtidigt stoppar de gröna reformer, vilket kan leda till att extremt många fler tvingas på flykt om några decennier, vilket kommer öka trycket på Europas flyktingmottagande ännu mer.

Världen behöver bli grönare för att inte gå under, och att det som förstör miljön ska beskattas hårdare är rimligt. Därför tycker Liberala ungdomsförbundet att det är synd att Macron gav efter för extremvänstern och extremhögern och meddelade att skattehöjningen på fordonsbränsle inte blir av. Det bådar alltid illa för framtiden när de extrema får inflytande. Om utsläppen får fortsätta obehindrat kommer detta leda till enorma konsekvenser för miljön och stort mänskligt lidande.