Under valrörelsen hade Socialdemokraterna som vallöfte att erkänna Palestina och Västsahara som självständiga stater. Regeringen erkände Palestina i regeringsförklaringen men har sedan dess aktivt valt bort att lyfta frågan om Västsahara.

Västsahara är sedan 1975 ockuperat av Marocko. Internationella Domstolen i Haag har avvisat Marockos anspråk på Västsahara. 1991 utlovades en FN-omröstning om Västsaharas självständighet, men Marocko har konsekvent förhindrat en sådan process sedan dess. Sveriges linje i den här frågan ska vara glasklar: folket i Västsahara har rätt till frihet och självständighet. FN-omröstningen måste bli av.

Till Expressen meddelar dock Stefan Löfven att det inte är aktuellt att erkänna Västsahara. Därmed agerar inte den rödgröna regeringen konsekvent utefter de principer man fastslog i Stefan Löfvens regeringsförklaring. Men dubbelmoral är inte dubbelt så bra. Om Palestina har rätten att erkännas som en fri stat, så bör rimligtvis även Västsahara erkännas av Sverige.

Liberala ungdomsförbundet kräver därför statsminister Stefan Löfven  att infria sitt vallöfte och erkänna Västsahara som en självständig stat.