Vem är du, Anders Rehnberg?

Göteborgsk europé som numer jobbar i Stockholm. Jag är bland annat EU- och utrikespolitisk talesperson i LUF, ledamot i styrelsen för SILC och numer är jag också kandidat till EU-valet och står som nummer 5 på Liberalernas lista. Förra våren arbetade jag med näringslivsfrågor i Bryssel och numer arbetar jag som konsult och hjälper företag med bland annat omvärldsbevakning, inte minst kopplat till EU.

Varför EU?

EU har möjliggjort fred och frihet på ett sätt som vi aldrig tidigare har upplevt. Tack vare EU kan vi resa, leva och arbeta fritt runtom i Europa. Våra företag kan handla, och välståndet för alla oss individer kan öka. Klimathot, migration och många andra frågor kräver gemensamma svar, och därför finns inget alternativ till att samarbeta.

Vilka är EU:s utmaningar?

Många och olika, utifrån hotas vi av Ryssland, Kina och en orolig omvärld och inifrån hotas vi av nationalister som vill splittra vårt europeiska samarbete. Samtidigt har vi gränsöverskridande utmaningar som klimathot, migration och brottslighet som måste hanteras. Stödet för EU är starkare än någonsin men samtidigt är det många som är missnöjda med hur unionen fungerar. Ska unionen överleva måste den utvecklas, och jag kommer därför driva på för att samarbete mer på EU-nivå samtidigt som vi reformerar och utvecklar EU.

Vilka frågor kommer LUF driva?

Vi prioriterar tre frågor i den här valrörelsen. Klimat, företagande och mänskliga rättigheter. Vi vill utveckla EU:s inre marknad och öka handeln med världen, försvara de demokratiska principer som nu hotas runtom i Europa och ta krafttag för klimatet. Vår kampanj handlar inte bara om mer EU-samarbete, utan om konkret politik för hur EU kan användas som ett verktyg för att skapa ett friare och bättre Europa.

andersrehnberg@hotmail.com