Det är hög tid att vi dumpar de män som förhindrar oss att ha makten över våra egna liv.  Allt som är dåligt beror inte på att män har mer makt än kvinnor och att kvinnor behandlas sämre på grund av sitt kön. Men mycket gör det. Faktum är att många av de snubbar med mest makt i samhället sätter stopp för att vi kvinnor ska ta makten över våra egna kroppar, vår framtid och vår egna lön. Det är inte rättvist och vi behöver organisera oss mot det. Liberala ungdomsförbundet tycker det är dags att du dumpar snubbarna innan de dumpar dig!


Snubbe 1 är Karl Petter Thorwaldsson. Han är ordförande för LO-facken som förhandlar om villkor och löner för arbetare i Sverige. I dag tjänar arbetare i kvinnodominerade yrken mycket mindre än arbetare i mansdominerade yrken. Karl upprätthåller den modell där industriarbetares, oftast män, löner räknas som viktigare än lönerna i kvinnodominerade yrken. Lönerna för en undersköterska bestäms nämligen inte individuellt baserat på hur bra du jobbar. Istället sätter industriarbetarna den högsta nivån och andra arbetare får dela på det som blir över. Som om inte det vore nog är bara 2 av 14 ordinarie ledamöter i LOs styrelse kvinnor. Inte så jämställt Karl Petter, vi dumpar dig.

Snubbe 2 är Jonas Sjöstedt, vänsterpartiets partiledare. Han brukar hånle och använda härskartekniker i debatter. Men det är inte därför vi vill göra slut med honom. Kvinnor har i snitt sämre löner och pensioner än män. Det gör att kvinnor inte kan spara ihop ett fuck off kapital, så att vi kan lämna destruktiva relationer. Nu vill Jonas göra det ännu svårare genom att förbjuda vinst i offentlig sektor, en bransch där det oftast är kvinnor som startar och driver företag. Bygg-gubbar ska få fortsätta tjäna pengar på att bygga vårdcentralen, men sjuksyrror ska inte få göra vinst på att ge vård därinne. Orättvist och omodernt, Jonas vi dumpar dig.

Snubbe 3 är Jimmie Åkesson. Sverigedemokraterna vill minska kvinnors möjlighet att göra abort. Det är sjukt. Varje år skadas eller dör kvinnor allvarligt för att de inte har tillgång till fria aborter. Vi kvinnor borde precis som Jimmie Åkesson och de andra männen i SDs högsta ledning få bestämma över våra egna kroppar. Jimmie och hans snubbgäng i kostym har inget med våra kroppar att göra.  Jimmie, vi dumpar dig.

Snubbe 4 är Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Han har fått igenom den hårdaste stängningen av Sveriges gränser i modern tid. Till exempel har Löfven kraftigt minskat anhöriginvandringen så att familjer till dem som redan är här hindras från att återförenas. Oftast kommer unga män hit först, eftersom de har största chans att klara resan. Den minskade möjligheten för barnfamiljer att återförenas slår därför mycket hårdare mot kvinnor. Kvinnor som tidigare kunde komma hit och återförenas med sina familjer  tvingas nu kvar i stora flyktingläger där våldtäkt, misär och brottslighet är vardag. Kvinnofientligt och vidrigt. Stefan, vi dumpar dig.

Det är dags att vi gör slut med patriarkatet. Liberala Ungdomsförbundet är feminister och tycker det är självklart att kvinnor ska få samma möjligheter som män att tjäna pengar. För oss är det självklart att det en kvinna ska bestämma över sin egen kropp. För oss är det inget snack om att de kvinnor som lämnats kvar i flyktingläger ska få återförenas med sina familjer i Sverige igen. Då krävs det att de trötta gamla gubbar som står ivägen för detta flyttar på sig och ger oss makten över våra liv. Patriarkatet är gammalt och äckligt, därför dumpar vi det.

Anna Horn
Andre vice förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet
Feministisk talesperson