Just nu pågår en humanitär katastrof i Afghanistan på grund av Talibanernas maktövertagande. Alla i landet befinner sig i stor fara. Men i synnerhet de som har samarbetat med den avsatta regeringen eller utländska styrkor.

Trots att den svenska regeringen i åratal haft uppgifter om tolkar som tidigare samarbetat med svenska styrkor i landet dröjde det till i slutet på förra veckan efter starka påtryckningar innan arbetet påbörjades med att hitta och flyga hem de kvarvarande tolkarna. 

Därtill framkommer det nu att evakueringen av den svenska ambassaden inte omfattat de lokalanställda medarbetarna som arbetat på ambassaden. De har istället lämnat åt sina öden i Kabul. 

Regeringens senfärdighet och valhänthet har nu försatt personer som jobbat för Sverige utomlands i livsfara. Hade regeringen redan för en vecka sedan tagit rapporterna om Talibanernas frammarsch på allvar hade fler kunnat fly undan terrorn. Regeringens agerande är både ett stort svek och påverkar Sveriges trovärdighet när det kommer till framtida internationella samarbeten utomlands. 

Liberala ungdomsförbundet kräver därför att Sveriges riksdag väcker en missförtroendeförklaring mot utrikesminister Ann Linde och migrationsminister Morgan Johansson.