Ek nomi
Marknadsekonomi är det enda ekonomiska system som kan kombineras med liberalismen. Marknadsekonomin ger enskilda människor störst frihet. Statens roll är att ge ett stabilt och förutsägbart ramverk och goda förutsättningar för individen att verka.
Läs om vår politik på dessa områden:
Företagande
Den fria företagsamheten är den långsiktiga grunden för att det finns jobb att gå till och välstånd att njuta och fördela. För ett bra företagsklimat krävs bland annat välutbildad arbetskraft, väl avvägda skatter och satsningar på forskning.
Kapital och ägande
Rättigheter som avtalsfrihet, äganderätt och näringsfrihet ska stärkas för att minska det skadligt inflytande från statliga regleringar och olika monopol. Konkurrensen, och därmed i förlängningen kvaliteten, ska öka genom att undanröja konkurrens- och inträdeshinder till olika marknader.
Arbete
Flexibiliteten på den svenska arbetsmarknaden måste öka genom förändrad anställningsskydd och arbetslöshetsförsäkring. Generella åtgärder ska vara att föredra framför riktade. Styrkebalansen mellan arbetsmarknadens parter ska utjämnas.
Skatter
Skatternas huvudsakliga syfte är att ge resurser för att bekosta offentliga åtaganden. Samtidigt är det viktigt att skattesystemet är utformat så att det gynnar en effektiv resursanvändning, uppmuntrar till arbete, sparande och företagande.
Avregleringar
Det finns för många offentligt finansierade institutioner. Att det offentliga styr och äger hundratals myndigheter, statliga och kommunala företag och andra institutioner tar bort fokuset från statens främsta uppdrag. Det offentliga ska inte leka företagare.
Upphovsrätt
Upphovsrätten möjliggör effektivare informationsspridning. Rätt utformad kan den stimulera fritt idéutbyte, innovation och ett rikt kulturliv. Dagens lag måste dock anpassas till den tekniska situationen. Därför ska reglerna kring upphovsrätt förkortas och förenklas.
I korthet vill vi:
- Att människor ska få friheten att fatta beslut om sin egen ekonomi eftersom det gynnar samhället. Därför är det viktigt att människors rätt till att exempelvis skriva avtal, äga mark, köpa och sälja varor och tjänster värnas. Staten ska inskränka den rätten så lite som möjligt.
- Att staten inte ska lägga sig i marknader genom onödiga lagar, regler och skatter. Det skapar ofta snedvridningseffekter och orättvisa förutsättningar. Om regler ska gälla ska de vara generella och så enkla som möjligt.
- Att om staten ska inskränka på marknaden ska det vara för att skydda människors frihet. Det kan handla om exempelvis varor som skadar klimatet eller för att förhindra bedrägerier.